Het geheim van ontwapening

Het machtigste wapen is een vraag
Het krachtigste antwoord is stilte …

Meningen, discussies, verhalen over anderen, veroordelingen, goed of slecht, waar of niet waar, objectief of subjectief: oorlog in het klein. Het ene wordt gevoed door het andere. Mensen vermoorden elkaar om een mening, niet alleen daadwerkelijk, ook in hun hoofd. Niet meedoen aan het spel van discussie, maakt een buitenbeentje. Maakt opmerkingen: “Je moet toch een mening hebben”. “Je moet toch zeggen wat jij goed of fout vindt”.

Het ego voedt zich met meningen. Als het ego gesproken heeft (ego als geïdentificeerd bewustzijn), voelt het zich heel even beter dan een ander ego. Als het andere ego dan antwoordt, is dat de voeding. Zo kan het eindeloos doorgaan als een motor die op volle toeren draait en nergens naartoe gaat. Hij staat niet in de versnelling.

Mensen worden moe van de eindeloze discussies. Het leidt nergens naartoe. Het leidt altijd weg van de essentie die je bent. Het is als een stationair op volle toeren draaiende auto en de benzine zijn de meningen, de verhalen, de oordelen, de standpunten.

In het kleine boekje dat ik kreeg van mijn moeder toen ik een jaar of 10 werd, het heet: Bronnen van Oosterse Wijsheid, staat een zin van Lao Tse. Laatst was ik aan het opruimen en vond het boekje. Het viel open op de bladzijde die ik als kind en nog, het allermooiste vond en vind:

De hoogste openbaring is de Stilte …

Dit bericht werd geplaatst in Antwoord, Bewustzijn, Geheim, Geweldloos, Ontwapening, Stilte, Vraag. Bookmark de permalink .

Een reactie op Het geheim van ontwapening

  1. Jan Van Den Eyndt zegt:

    Heel mooi. Wel toevallig, ik kreeg als kind een boekje uit dezelfde reeks: Bronnen van Westerse Wijsheid, en vond het laatst tijdens verhuizen ook terug. Met o.a. Meister Eckhart, Teresa de Avila, e.a. Zelfs het lettertype is hetzelfde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.