Spelende woorden

Spelen

Spelen met woorden is spelen met gedachten. Spelen met gedachten is spelen met jezelf. Want wat ben  je anders dan je gedachten over jezelf. Tot je tot de ontdekking komt dat je niet bent wie je denkt te zijn. Dan realiseer je je, langzaam of plotseling, dat jij bent voorbij alle gedachten. Jij bent de stille ruimte waarin alles verschijnt. En je bent waar die stille ruimte in verschijnt. Je bent het allemaal. Alles is jou en jij bent alles.

Speel eens met deze woorden. Lees ze zoals ze er staan, verwissel ze onderling en VOEL in je lichaam wat het teweegbrengt.

Licht is onverdraaglijk voor wie in duisternis wil leven.
Vrijheid is onverdraaglijk voor wie in pijn wil leven.
Waarheid is onverdraaglijk voor wie in leugen wil leven.
Werkelijkheid is onverdraaglijk voor wie in illusie wil leven.
Verbinding is onverdraaglijk voor wie in afscheiding wil leven.
Stilte is onverdraaglijk voor wie in lawaai wil leven.
Openheid is onverdraaglijk voor wie in geslotenheid wil leven.
Liefde is onverdraaglijk voor wie in angst wil leven.

Wat betekenen die zinnetjes? De betekenis is te vinden in wat ze in jou doen; wat ze je jou laten voelen. Het kan je helpen om het proces van ontwaken wat bij jou begonnen is, je zou kunnen zeggen, te “versoepelen”. Misschien heb je de uitdrukking van een “soepele geest” wel eens gehoord. Een soepel geest is een open geest. Een open geest is bereid alles te onderzoeken zonder aannames vooraf. Een open geest vindt zijn thuis in het hart. Als de geest open is, kan het hart spreken. En het hart spreekt in een gevoel, een beeld, een sensatie. Als de geest openstaat voor een mogelijkheid, kan het hart aan de geest het antwoord geven. Op die manier komen we in contact met de enorme intelligentie die we zijn. En zo stellen we de geest, het denken, in dienst van die intelligentie die het hart is. En zeker, ook dit zijn maar beelden en woorden die wijzen naar iets. Lees ze met je hart. Als ze daar weerklank vinden dan betekent het dat je geest open staat en je hart al antwoorden aanvoelt en geeft. Een open hart kan alleen met een open geest. Hoe je dat precies moet doen, je geest openen, kan ik je niet vertellen. Het gebeurt ineens, spontaan, met een kleine opening. Dat heet genade, denken we. Als die opening er is,is het proces begonnen en is er geen weg terug. Geen weg terug naar het oude, vertrouwde; de oude manier van doen; het oude bewustzijn.

Als jij, je denken, durft te gaan spelen met woorden, dan durft het te spelen met gedachten en uiteindelijk met zichzelf. In de kleine meditatieve stukjes op de Startpagina doe ik dat: spelen met woorden. De ene keer roept het een gevoel van stilte op, de volgende keer een glimlach, en dan wrevel, of een weerwoord. En dat is hetzelfde wat alles en iedereen in de wereld oproept bij jou. Zoveel soorten woorden, zoveel soorten mensen, dieren, luchten, wolken…

Soms lijkt het wel of er een beetje moed voor nodig is om te gaan spelen. Er zijn gedachtes die je altijd geloofd hebt. En dat is soms een beetje eng. Wees daarin zacht voor jezelf. Jij weet wat je aankan. Niemand kan je dat vertellen. Het lijkt erop, als je er een poosje mee bezig bent, of er niets meer overblijft van waar je altijd in geloofde. Dat klopt in zekere zin. De massieve, soms ondoordringbare denkstructuur gaat verdwijnen. De duisternis, de mist, de hardheid. En dan komt tevoorschijn wat er altijd zat, onherkenbaar verborgen onder de puin- en mesthopen: Licht, Helderheid, Zachtheid.

Helderheid

De helderheid, het licht, maakt dat je dat ook in anderen gaat herkennen. Je kunt als het ware door de dikke lagen heen kijken en het Licht zien wat iemand ten diepste is. Je weet dan dat hoe iemand zich voordoet, niet is wie hij ten diepste is. Als jij je aan de ander stoort, weet je dat dat de buitenlaag is van jou die zich stoort aan de buitenlaag van de ander.

En het prachtigste geschenk dat je krijgt als bij jou het Licht is doorgebroken, dat er geen woorden meer nodig zijn om in verbinding te zijn met het Licht van de ander. We zijn hetzelfde Licht. We komen van het Licht. We spelen in het Licht. We zijn van Licht gemaakt.

En je kunt in dit stukje het woord Licht vervangen door: Waarheid, Vrijheid, Openheid, Stilte. Of kies zelf een woord dat veel bij je oproept: Mededogen, Liefde. Speel ermee, dierbaar mensenkind en kom thuis in Dat wat je altijd was: Levend liefdevol Licht, Stille waarheid, Kwetsbare openheid. Zegeningen op de weg naar Jou.

3 reacties op Spelende woorden

 1. ineke kleinmeulman zegt:

  dank je wel!

  liefs, Ineke

 2. Geertje zegt:

  verwondering/bewondering mooi

  liefs Geertje

 3. klaproos zegt:

  het zijn wijze lessen in je blog 🙂

  veel om over na te denken 🙂

  xxx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.