Ruimte

Waar ruimte is kan liefde zijn. Geen ruimte geen liefde. Waar vrijheid is kan liefde zijn: Vrijheid van alle conditionering, bestaande patronen, geloven in welke woorden of autoriteit ooit. Ben je bereid ALLE geloven te onderzoeken? Ben je bereid ALLE verhalen die je over andere personen, situaties, voorwerpen hebt te onderzoeken? Zonder de bereidheid de conditionering in jou in het volle licht te zetten, is vrijheid voor jou de gevangenis van die conditionering. Dan kun je denken dat je vrij bent. Die vrijheid is echter beperkt door de conditionering van de vier muren: de muur van wat je geleerd hebt, gehoord hebt, gezien hebt, geloofd hebt. Zeker kun je de muren van je gevangenis schilderen, aangenamer maken. Je kunt je gevangenis zo aangenaam maken, dat er geen enkele aanleiding is om te zien dat er een gevangenis is. De gevangenis, nu verstopt achter al die zaken die je plezier geven: nieuwe meubels, een betere baan, prachtige vakanties, mooie kleren, films.

Als bereidheid komt en ‘wakker worden’ begint, komt er een golf door je heen. Het lijkt wel of er een sluier wordt weggetrokken, die je ineens laat zien wat je diep in jou al wist. Je wist dat wat je deed niet was wie je bent. Je wist dat vreugde niet zat in meer, mooier, beter, verder, hoger, sneller. Dat gaat voorbij: meer is relatief, net als mooier, beter, verder, hoger, sneller. Na korte tijd is er altijd iets of iemand die overtreft wat jij deed of had. Als bereidheid is gekomen en je ziet dat je tussen de muren van de gevangenis van je conditionering zit, gaan de muren wankelen. Er komen gaten in de muren, scheuren, barsten. Er vallen stukken af. En door de openingen begin je te zien dat er een wereld is buiten de ruimte van je gevangenis. De wind kan ineens binnen komen, zonlicht, regen. Je voelt kou en warmte. En het voelt onwennig. De ruimte daarbuiten is zo immens, dat het je tegelijk beangstigt en onweerstaanbaar aantrekt. De ruimte in jou en in de gevangenis verbinden zich met de ruimte buiten en je merkt, diep in jou, dat jij die ruimte bent. Hoe kun je iets anders zijn dan die ruimte? Onderzoeken van je geconditioneerde geest, in alle openheid ELKE vraag aan jezelf durven stellen, is een teken dat Bereidheid bij jou gekomen is. Zij laat je zo zachtjes en liefdevol zien, dat de muren die opgetrokken zijn, kunnen instorten. Bereidheid komt bij je, als de tijd gekomen is. En die tijd is altijd: nu ….


Dit bericht werd geplaatst in Bewustzijn, conditionering, Eckhart Tolle, I am, leven, Liefde, Satsang, spiritualiteit, Stilte, Transformatie, Verhaal, Verlichting, vrijheid, Wat ons bindt, Wijsheid, Woorden, Zelfrealisatie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.