All paths lead to unreality. Paths are creations within the scope of knowledge. Therefore, paths and movements cannot transport you into Reality, because their function is to enmesh you within the dimension of knowledge, while Reality prevails prior to it.
Nisargadatta Maharaj
Wat is Tantra?
Zoek het op Google en je krijgt heel veel zoekresultaten met net zoveel definities, werkwijzen, cursussen. Tantra wordt onder andere benoemd als een “pad dat naar Verlichting leidt”. Of, als een “pad dat leidt naar meer vervullende relaties en een intiemere communicatie”. Of als een pad dat leidt naar “het helpen wakker te maken van je extatische potentieel, om je vitale vermogen te ontdekken, en om je leven te scheppen rondom Liefde, Sensualiteit en Spiritualiteit”. Of: en vul het zelf maar in. Het lijkt wel of al je wensen vervuld worden als je je maar met Tantra bezig houdt.
Is dat zo?
Dat kan ik je niet zeggen. Er zijn heel veel mensen en instituten die zich bezig houden met Tantra workshops, Tantra weken, Tantra inwijdingen, Tantra trainingen, en nog veel meer. En er zijn mensen die met behulp van Tantra even voelen wat hun ware natuur is. Wat je jezelf kunt vragen, bij alle beloftes van elke methode, is: “Kan ik absoluut weten dat Tantra -of welke andere weg of methode of techniek ook- leidt naar dat wat het belooft?”. “Kan ik absoluut weten dat Tantra -of welke andere methode ook- leidt naar Verlichting?”. Een andere vraag die je jezelf kunt stellen is: “Heb ik de weg van Tantra -of welke andere weg- nodig om gelukkig te zijn?”.
Iets nodig hebben.
Als ik de gedachte geloof dat ik iets nodig heb of iets moet doen om gelukkig te worden, creëer ik een toekomst. Het creëren van een toekomst brengt per definitie angst met zich mee. Zoals de gedachte: “Als ik dat niet doe, dan word ik niet gelukkig, dan heb ik het vast fout gedaan, dan is het er niet voor mij, dan ben ik zeker niet goed genoeg, etc. …”
Nu
Wat houd je tegen om nu gelukkig te zijn, gewoon, zittend in je stoel achter je computer? Wat houdt je tegen om de energie in je handen, je voeten, je lichaam te voelen, de geluiden in je huis te horen, te voelen hoe de lucht in- en uitgeademd wordt, waar te nemen hoe je ogen de regels lezen en je denken betekenis geeft aan wat je leest, hoe er misschien gedachten van wrevel, ergernis, goedkeuring, afkeuring, weerstand, aanvaarding opkomen. Dat waarnemen is volledig aanwezig zijn, hier, nu. Aanwezig zijn in het lichaam, de energie voelen, je volledige aandacht hebben bij het doen: dat is Tantra, dat is Aanwezigheid, dat is Wakker zijn, dat is extase. Als je je volledige aandacht hebt bij wat je doet, is er geen verleden en is er geen toekomst. Dan ben je daar waar je dacht niet te zijn: hier en nu.
Aanraken
Jezelf of iemand aanraken met je volledige aandacht, helemaal aanwezig zijn in de aanraking, maakt dat er geen “ik” meer is die aanraakt en dat er geen “ander” is die aangeraakt wordt. Dat “voel” je zelf en dat “voelt” de ander. Dan is er geen “ik en de ander” meer. Dan is er alleen “aanraken”. Dat hoef je niet te leren; dat kun je al. En als je denkt dat je het niet kunt, onderzoek dan de gedachten die je afhouden van het wel kunnen.
Onderzoeken van gedachten
Wees doodeerlijk als je op zoek gaat naar de gedachten die je afhouden van aanwezig zijn. Het kan van alles zijn: “Ze zal het wel gek vinden”; “Hij zal wel weer seks willen”; “Ik doe het vast niet goed”; “Er is iets mis met me”; “Ik ben het niet waard”; “Dit mag niet van …” enzovoort. Elke gedachte die je tegenkomt, trekt aandacht. Die aandacht wordt weggetrokken van het aanwezig zijn. Je gaat meer en meer “in je hoofd” zitten en in je handen is geen aandacht meer. Dat voel jezelf en dat voelt de ander, onmiddellijk.
Eenvoudig
Tantra is net zo eenvoudig als ademhalen. We kunnen het allemaal en zijn het verleerd. Kijk naar een kind en je ziet wat Tantra is: volop aanwezig en volop genieten. Zo eenvoudig is het. Aanwezig zijn is net zo eenvoudig als ademhalen of lopen. Lopen kunnen we (bijna) allemaal. Als we gaan nadenken over hoe we onze voeten neer moeten gaan zetten en hoe lang of kort de pas moet zijn, komt er niet veel van lopen terecht.
Eenvoud
Eenvoud is het kenmerk van de ziel. Complexiteit is het kenmerk van het denken. Van sommige technieken en methoden kun je 2, 3, 4 of nog meer niveaus volgen. Brengen die niveaus je naar jou, naar wie je in essentie bent? Kan iets je daar brengen waar je al bent? Als een methode of techniek complex is, houd dan je hoofd schuin en zeg zachtjes in jezelf: “Het zou misschien zo kunnen zijn”. En voel dan wat er gebeurt in je lichaam. Je lichaam vertelt je of iets waar is voor je. Daar hoef je alleen maar naar te luisteren. Zo eenvoudig is het ….
Tot slot
Houd bij ieder woord dat hier geschreven is, je hoofd een beetje schuin en zeg zacht in jezelf: “Het zou misschien zo kunnen zijn …”
Christine ik kan het alleen maar
met wat je schrijft
eens zijn 🙂