Open hart

Alleen als het denken, de geest, de “mind” open is
kan het oplossen in het open hart” (Soetra, Wonderwandeling)

Wat is een open hart?
Ik kan je niet zeggen wat een open hart is. Ik kan je vertellen wat er gebeurt als het hart open is. Als het hart open is, dan stroomt liefde en mededogen moeiteloos uit naar alle andere levende wezens. Het houdt niets terug. Het geeft, vanuit de volheid van Zijn. Het is de Liefde die niets nodig heeft, die niets verwacht. Het is de Aanwezigheid, zonder verhaal. Het is de Vreugde van Zijn.

Het hart is altijd open.
Hoe komt het dan dat we denken dat sommige mensen gesloten zijn?
Als het denken, de gedachtenstructuur heel dicht is, kan het open hart niet aan de oppervlakte komen. Elke openheid van het hart, wordt door het denken teniet gedaan. Gedachten als: “Ja maar als ik dat doe, wat zal dan de ander dan wel niet denken”. “De ander heeft me een keer onheus bejegend, dus geef ik hem niets”. En nog veel meer van deze overtuigingen. Dit denken, deze overtuigingen, hebben altijd te maken met ergernis en pijn uit het verleden en angst voor de toekomst. In het NU is het hart altijd open. In het NU is geen pijn of angst. In het NU vloeit alles vanzelf uit.

Hoe kan ik mijn geest openen?
Als de tijd voor jou gekomen is, is er een impuls in je om een vraag te stellen, een boek te lezen, met iemand erover te gaan praten. En het meest eenvoudige wat je kunt doen is, als je naar iemand luistert of iets leest, je hoofd een beetje schuin houden. Als je je hoofd een beetje schuin houdt, is dat voor de geest , het denken het teken dat je een vraag stelt. Een andere mogelijkheid is, om als iemand iets beweert, in jezelf het woord: “Misschien” te zeggen. Ook dat is voor het denken het stellen van een vraag.

Is er dan niets meer waar?
Nee, niets is absoluut waar. Elke waarheid die beweert wordt, elke gedachte die geuit wordt, over iets of iemand, is een deel van de werkelijkheid; één aspect. Nisargadatta Maharaj zegt het zo prachtig: “Wees stil en de waarheid zal je onder haar vleugels nemen”. Daar zit Stilheid in: wees stil, van binnen. Vind het punt in jezelf dat stil is, waar alles ligt te wachten. Daar zit Waarheid in. Er is geen waarheid buiten je. De waarheid zit in je. Sterker: Jij bent Waarheid. Door je hoofd schuin te houden, maak je contact met die ‘energie’, met die innerlijke wijsheid.

Tot slot
Houd je hoofd schuin als je dit stukje leest en zeg af en toe het woord: “Misschien”. De Waarheid zal je onder haar vleugels nemen, dat kan niet anders. En ik wens je een prachtige vlucht …

Dit bericht werd geplaatst in Bewustzijn, Coaching, conditionering, Eckhart Tolle, I am, leven, Leven in aandacht, Nisargadatta Maharaj, Pijn, Ramesh Balsekar, Relaties, Satsang, Soetra's, spiritualiteit, Stilte, Thuis, Transformatie, Verhaal, Verlichting, vrijheid, Waarheid, Wandelcoach, Wat ons bindt, Zelfrealisatie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Open hart

  1. ria zegt:

    Geschreven met een open hartje van jou naar mij en van mij naar jou.
    Dank je wel lieve christine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.