Aspect

De gedachte die opkomt, is altijd maar één aspect van de totaliteit. De totaliteit heeft ontelbare aspecten. De gedachte die in je hoofd opkomt, is een fractie van het geheel. Net als een zandkorrel een fractie, een heel klein onderdeel, van het geheel is.

De zandkorrel kent alleen de wereld van de zandkorrel. En in zichzelf is de zandkorrel een heel universum. Leg een zandkorrel onder de microscoop en ontdek die wereld.

Zodra Jij, als ongeïdentificeerd Bewustzijn, een gedachte gelooft, of, met andere woorden, Je identificeert met die gedachte, er “mijn gedachte” van maakt, begint meestal het pijn lijden. Identificatie met een gedachte, een concept, een voorwerp, een dier, een mens, is een ander woord voor “hechting”: identificatie en disidentificatie (of misschien wel de-identificatie), hechting en onthechting. Woorden die aangeven dat onbegrensdheid begrensd is. Als ik mij identificeer met een gedachte, dan hecht ik me aan die gedachte, en omgekeerd. Vanuit dat perspectief is het voor de hand liggend dat identificatie en hechting een grens aangeven: Dit is mijn gedachte en die is waar. En als er iemand anders komt die die kleine waarheid van een andere kant belicht, dan voel ik me aangevallen (meestal, soms heel subtiel).

Kan ik voorkomen dat ik me hecht of identificeer? Kan ik me de-identificeren of onthechten?
In mijn visie kun je niet jezelf onthechten of de-identificeren. Als jij dat zou willen doen, dan hecht je je namelijk aan een ander concept: Ik wil me onthechten of de-identificeren. Je hecht je dan gewoon aan iets anders, dat meer spiritueel lijkt. Zo van: “Nee, daar hecht ik me niet meer aan”.

Zelfonderzoek, onderzoek van alles wat er in je hoofd opkomt op absolute waarheid, is in mijn ervaring de enige weg die leidt naar vrijheid van alles wat je in je onschuld was gaan geloven. Dat zelfonderzoek leidt niet naar de-identificatie of onthechting. Als je je realiseert dat wat je gelooft, niet waar is voor jou, onthecht dat geloof zich vanzelf van jou. En dat heet: Zelfrealisatie.

Zelfrealisatie is je realiseren dat jij niet bent wat je dacht te zijn…

Dit bericht werd geplaatst in Bewustzijn, conditionering, Eckhart Tolle, I am, Nisargadatta Maharaj, Ramesh Balsekar, Satsang, spiritualiteit, Transformatie, Verlichting, Wat ons bindt, Woorden, Zelfrealisatie en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.